Έκθεση εικόνων

Ε.Α.Σ. Αμυνταίου

Το οινοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου Βρίσκεται στο Αμύνταιο Φλώρινας.

Ογδόντα χρόνια πριν, το περίφημο Ξινόμαυρο Αμυνταίου το αγόραζαν και το διέθεταν κυρίως οι έμποροι από τις γύρω περιοχές. Την δεκαετία του 1930, ένας οινολόγος του Υπουργείου Γεωργίας που επισκέφτηκε την περιοχή έδωσε έναν εμπνευσμένο λόγο για να παροτρύνει τους αμπελουργούς του Αμυνταίου να δημιουργήσουν τον δικό τους συνεταιρισμό. Έτσι, στις 20 Μαρτίου 1946 ιδρύθηκε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου, ένας από τους πιο παλιούς οινοποιητικούς συνεταιρισμούς της Ελλάδας.

Το 1959 ιδρύθηκε το οινοποιείο, ενώ τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε το πρώτο ερυθρό κρασί του συνεταιρισμού που σύντομα άρχισε να διανέμεται με επιτυχία στις τοπικές αγορές της Δυτικής Μακεδονίας. Σταθμός στην οινική ιστορία της ΕΑΣ Αμυνταίου υπήρξε η χρονιά του 1971, όταν άρχισαν οι πρώτες πειραματικές προσπάθειες για δημιουργία αφρώδους οίνου από Ξινόμαυρο, που είχαν εκπληκτικά αποτελέσματα. Το 1972 το ελληνικό κράτος αναγνώρισε τόσο το ερυθρό, όσο και στην συνέχεια το ροζέ κρασί που παράγεται στην περιοχή ως «ΑΜΥΝΤΑΙΟ Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος». Το τελευταίο αποτελεί την μοναδική ροζέ Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος που υπάρχει στην Ελλάδα.

Σήμερα η ΕΑΣ Αμυνταίου αποτελείται από 27 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και 2.250 φυσικά μέλη. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) με έδρα το Αμύνταιο, όπου στεγάζεται η κεντρική υπηρεσία. Σκοπός της Ένωσης παραμένει η ενίσχυση, διεύρυνση και συντονισμός των δραστηριοτήτων όλων των μελών της. Το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που εφαρμόζει η ΕΑΣ Αμυνταίου, σε συνδυασμό με το υποστηρικτικό δίκτυο γεωπόνων, συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα των παραγόμενων ποικιλιών σταφυλιού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « COOP Amyntaion Vineyard of Samaropetra »